July 17, 2024
#POLITIK

PRK Sungai Bakap: Sah, dua pertembungan PH dan PN

NIBONG TEBAL – Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon Pakatan Harapan (PH), Dr Joohari Ariffin dengan calon Perikatan Nasional (PN), Abidin Ismail.

Perkara itu disahkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya bagi PRK tersebut, Khairulnizam Hashim kira-kira 10 minit selepas proses penamaan calon ditutup pagi ini.

Khairulnizam, hanya dua kertas penamaan calon diterima dan tiada kertas yang ditolak dengan Joohari menjadi calon pertama yang menyerahkan borang pencalonan iaitu kira-kira pukul 9.03 pagi.

Hadir mengiringi Joohari ialah Setiausaha Cabang PKR Nibong Tebal, S Galaimani dan penyokong, Ketua Puteri UMNO Nibong Tebal, Ameera Nadia Mohd. Shafiee.

Abidin menyerahkan borang penamaan beberapa minit selepas Jooari dengan diringi oleh pencadang yang juga Bendahari Jentera Pilihan Raya PN, Abdul Rahman Hashim serta penyokong, Setiausaha Jentera Pilihan Raya PN, Amizan Ariffin.

PRK DUN Sungai Bakap diadakan berikutan kematian Nor Zamri Latiff pada 24 Mei lalu akibat penyakit keradangan dalam perut.

Untuk makluman, Nor Zamri yang juga Yang Dipertua Pas Nibong Tebal sebelum itu memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Pulau Pinang Ogos lalu selepas menewaskan calon PH, Nurhidayah Che Rose daripada PKR dengan majoriti 1,563 undi. -MalayaDailyToday

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *